Koolmees noemt besluit Booking.com “terecht en verstandig”

Foto: ANP

“Terecht en verstandig dat ze deze stap hebben gezet.” Zo reageerde demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op het besluit van Booking.com om de tientallen miljoenen euro’s aan coronasteun terug te betalen aan de Nederlandse overheid.

Over die steun was ophef ontstaan omdat het bedrijf circa 28 miljoen euro aan bonussen aan de topbestuurders wil uitkeren, terwijl het ook coronasteun ontving. De Tweede Kamer deed een oproep aan Booking.com om de steun terug te betalen. “Dat soort signalen hebben wel impact”, aldus Koolmees.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) spreekt van goed nieuws. “Die steun is bedoeld geweest voor die bedrijven die het echt nodig hebben.” Hij roept bedrijven op die steun hebben gekregen en toch nog een “heel goed jaar” hebben gedraaid om de steun terug te betalen aan de overheid. “Als je het niet nodig blijkt te hebben, vind ik ook dat je het terug moet betalen.”

Koolmees zegt dat hij geen druk heeft uitgeoefend op de onderneming, maar hij beloofde eerder deze week wel in gesprek te gaan met onder meer Booking.com over de wens van de volksvertegenwoordigers. Koolmees had in de Kamer wel aangegeven dat er juridisch niets aan te doen was. Hij is vrijdagmorgen op de hoogte gesteld door het bedrijf.

Toen Booking.com vorig voorjaar in de eerste ronde loonsteun (NOW) kreeg, was daaraan nog niet de eis gekoppeld dat de bedrijven dan geen bonus of dividend zouden mogen uitkeren. Die voorwaarde werd pas bij latere steunrondes ingevoerd. De hotelboekingssite kreeg dik 60 miljoen euro loonsteun.