Tesla zakt weer weg op beurs New York

Foto: ANP

Het aandeel van autobedrijf Tesla is met een klein verlies aan de nieuwe beursweek begonnen. Het concern schrapte zijn plan voor een luxere uitvoering van de Model S, de Plaid+ sedan, maakte topman Elon Musk via Twitter bekend. Beleggers verwerkten verder opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen die zei niet bezorgd te zijn over een hogere inflatie en rente.

De laatste tijd is er op de financiële markten onrust ontstaan door de oplopende inflatie, nu economieën aan het heropenen zijn van de coronapandemie. Ook wordt de inflatie gestuwd door problemen in de toeleveringsketen, waaronder bij computerchips en door de stijgende grondstofprijzen. Mogelijk dat de Fed zijn steunprogramma’s versneld afbouwt. Volgens Yellen zijn de rente en de inflatie de laatste jaren juist te laag geweest en kan het enorme economische steunpakket van president Joe Biden bijdragen aan een hogere inflatie en rente, wat goed is voor de Verenigde Staten.

De graadmeters in New York kwamen maandag bij opening maar mondjesmaat in beweging. De Dow-Jonesindex won in de vroege handel 0,2 procent tot 34.816 punten en de brede S&P 500 steeg een fractie tot 4231 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 13.801 punten.

Het aandeel Tesla verloor 1,5 procent. Sinds eind januari is Tesla al meer dan 30 procent aan beurswaarde verloren. Op zijn top was de marktwaarde van Tesla 837 miljard dollar. Het maakte Musk kortstondig de rijkste persoon op aarde.

Volgens Musk is er geen behoefte aan de Plaid+-uitvoering en voldoet het reguliere Plaid-model. Tesla had al aanbetalingen binnengekregen voor de Plaid+ nadat het de plannen begin dit jaar ontvouwde. Het is de tweede week op rij dat Tesla met slecht nieuws komt. Vorige week bleek dat de verkopen in China in mei met bijna de helft waren gedaald in vergelijking met april. Daarnaast kampte Tesla met terugroepacties vanwege gebreken aan veiligheidsgordels.

Verder ging de aandacht uit naar Amazon, dat 0,3 procent inleverde. Topman Jeff Bezos kondigde aan dat hij en zijn broer Mark de ruimte ingaan. De oprichter van Amazon heeft ook een eigen ruimtevaartbedrijf, dat op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte wil brengen. Bezos is overigens niet lang meer de topman van Amazon. Hij kondigde eerder aan op 5 juli het voorzitterschap neer te leggen.

Verder kreeg Microsoft (plus 0,1 procent) goedkeuring van de Amerikaanse antitrustwaakhond om Nuance Communications over te nemen. Met de overname van het bedrijf dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie is een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid.