Uitbater Mall of the Netherlands winnaar op Amsterdamse beurs

Foto: ANP

Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, onder meer bekend van de grote Westfield Mall of the Netherlands, was maandag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Voor de koersstijging was geen hele duidelijk reden, maar sinds zaterdag is het grote winkelcentrum van het bedrijf in Leidschendam wel voor het eerst helemaal open. De Europese aandelenbeurzen kwamen over de gehele linie weinig van hun plaats.

Unibail kreeg er 2,6 procent aan beurswaarde bij. Onder meer het Eet Theater en de bioscoop in Leidschendam mochten door de coronaversoepelingen dit weekend eindelijk gasten ontvangen. De Westfield Mall of the Netherlands zelf was in maart al officieel geopend. “We zijn ontzettend blij dat we met het eet- en uitgaansgedeelte eindelijk volledig de deuren mogen openen en bezoekers een compleet dagje uit kunnen bieden”, liet directeur Teun Koek van het winkelcentrum weten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent lager op 718,61 punten. Vrijdag bereikte de graadmeter nog een nieuw slotrecord. Een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders en een tegenvallende Chinese exportgroei zorgden nu voor enige koersdruk. Verder werd vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse inflatiecijfers, die beide voor donderdag op het programma staan. De MidKap won een fractie procent tot 1071,09 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent, de graadmeter in Frankfurt bleef vrijwel onveranderd.

In de MidKap stond SBM Offshore (min 2,8 procent) in de onderste regionen. De maritiem oliedienstverlener en zijn huidige topman Bruno Chabas hebben volgens De Telegraaf begin 2012 een contract afgesloten om 35 miljoen dollar over te maken aan een Panamees bedrijf, dat onder controle stond van een omstreden bestuurder uit Angola. Corruptiedeskundigen zijn kritisch over het contract, maar volgens SBM is er niets onoorbaars gebeurd.

Daimler won verder bijna 1 procent in Frankfurt. De autoproducent wil de productie van Mercedes-Benz in China opvoeren nu vraag naar luxeauto’s in de grootste automarkt ter wereld toeneemt. In Londen kelderde IWG ruim 10 procent. De aanbieder van flexibele werkplekken waarschuwde voor een forse winstval door de opkomst van nieuwe varianten van het coronavirus.

De euro was 1,2194 dollar waard, tegen 1,2170 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 69,09 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 71,36 dollar per vat.