Financiële markten kijken naar belangrijke inflatiecijfers VS

Foto: ANP

Donderdag komen belangrijke inflatiecijfers uit de Verenigde Staten naar buiten. Op de financiële markten wordt met grote belangstelling uitgekeken naar die gegevens, want een sterk stijgende inflatie kan de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, ertoe aanzetten om sneller de stimuleringsprogramma’s af te gaan bouwen en de rente eerder te gaan verhogen.

De laatste tijd was er enige onrust op de beurzen door de oplopende inflatie, nu economieën aan het heropenen zijn van de coronapandemie. Ook wordt de inflatie gestuwd door problemen in de toeleveringsketen, waaronder bij computerchips en door de stijgende grondstofprijzen.

Verschillende beleidsmakers van de Federal Reserve hebben aangegeven dat de hogere inflatie waarschijnlijk van tijdelijke aard is. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei niet bezorgd te zijn over een hogere inflatie en rente. Volgens haar zijn die de laatste jaren juist te laag geweest en kan het enorme economische steunpakket van president Joe Biden bijdragen aan een hogere inflatie en rente, wat goed is voor de VS.