Hint op snellere renteverhoging VS zet AEX in het rood

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index stond donderdag in het rood. Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank hield woensdag het rentetarief ongewijzigd, maar hintte wel op twee renteverhogingen in 2023. In maart gaf de Fed nog aan geen renteverhoging te voorzien tot ten minste 2024. Ook verhoogde de Fed zijn inflatieverwachting voor dit jaar met een vol procentpunt tot 3,4 procent.

Hogere rentes en een snel oplopende inflatie zijn doorgaans slecht nieuws voor de aandelenkoersen. Vooral de sterk gestegen technologiebedrijven zullen daardoor onder druk komen te staan. De hogere rentetarieven zijn wel goed nieuws voor het verdienmodel van de financiële bedrijven als banken en verzekeraars.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 730,42 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1061,14 punten. De graadmeters in Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent. De Duitse DAX bleef vrijwel ongewijzigd.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway sloot de rij bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een verlies van 1,9 procent. Fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus volgden met minnen van 1,8 en 1,2 procent. De banken en verzekeraars Aegon, ING, ASR en NN Group stonden bovenaan met winsten tot 2,4 procent. In de MidKap behoorde ABN AMRO tot de kopgroep met een plus van 2 procent. Roestvrijstaalmaker Aperam stond onderaan met een min van 1,4 procent.

In Frankfurt kelderde CureVac 44 procent. Het coronavaccin van de Duitse biofarmaceut is in de laatste proef slechts 47 procent effectief gebleken tegen het coronavaccin. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de geëiste criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

Ryanair steeg 3 procent in Dublin. De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat de Britse overheid aanklagen om dier ‘stoplicht’-systeem met reisadviezen. De prijsvechter ergert zich eraan dat het Verenigd Koninkrijk maar weinig bestemmingen heeft staan op zijn lijst van landen zonder quarantainevereisten. Portugal stond even op de lijst, maar werd daar later door een toename van de besmettingscijfers weer vanaf gehaald.

De euro was 1,1951 dollar waard, tegenover 1,2117 dollar een dag eerder. De olieprijzen vielen wat terug na de stijging tot het hoogste niveau in 2,5 jaar op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 71,68 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent minder, op 73,88 dollar per vat.