Overheid gaf meer uit dan er binnenkwam in eerste kwartaal

Foto: ANP

De Nederlandse overheid heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 3 miljard euro meer uitgegeven dan er binnenkwam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam door uitgaven vanwege de coronacrisis. Het tekort komt neer op 5,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in die periode.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis pas net begon in Nederland, gaf de overheid 11 miljard euro meer uit. Dat kwam voor het grootste deel door subsidies om het bedrijfsleven door de crisis heen te helpen, zoals de steunmaatregelen NOW en TVL. Tegelijkertijd daalden de inkomsten met 2 miljard euro. Zowel de loon- en inkomstenbelasting als de dividendbelasting bracht 1 miljard euro minder op.

De overheidsschuld steeg in de eerste drie maanden met ruim 4 miljard euro ten opzichte van eind december en kwam op 439 miljard euro. De stijging werd veroorzaakt doordat de overheid 17 miljard euro ophaalde met staatsleningen en 13 miljard euro afloste. De staatsschuld bedroeg eind maart 54,9 procent van het bbp. Dat was een jaar eerder nog 49,3 procent en eind december 54,3 procent.