Wapenstilstand in ‘worstenruzie’ EU en Britten

Foto: ANP

Een handelsconflict tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over worsten en ander vlees uit de koeling is voorlopig afgewend. Groot-Brittannië mag de vleeswaren drie maanden langer blijven leveren aan Noord-Ierland, zijn Brussel en Londen overeengekomen.

Veel Noord-Ieren zijn gehecht aan hun Britse worsten, maar sinds de brexit zijn die in Noord-Ierland eigenlijk niet langer welkom. Noord-Ierland hoort weliswaar bij het Verenigd Koninkrijk, dat sinds dit jaar ook in de praktijk niet langer tot de EU behoort. Maar de EU-regels gelden er nog wel, om te voorkomen dat er een grens zou worden opgetrokken tussen Ierland en Noord-Ierland. En de EU weert gekoelde vleeswaren van buiten de unie.

De Noord-Ierse supermarkten kregen al een halfjaar de tijd om nieuwe leveranciers te vinden, maar die periode loopt donderdag af. En nog niet iedereen is daar klaar voor, erkent de EU. Daarom geeft zij drie maanden langer respijt, tot 30 september. Maar daarna moet het wel in orde zijn.

De Britse regering had om een verlenging van de coulanceperiode gevraagd. Maar zij wil niet dat Noord-Ierland in het vervolg zijn vleeswaar in bijvoorbeeld Ierland koopt. Londen wil in plaats daarvan de regels voor de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk veranderen. Daar voelt de EU echter niets voor. Als de Britten zulke goederen zorgeloos aan Noord-Ierland en de EU willen blijven leveren, zullen ze volgens Eurocommissaris Maroš Šefčovič soortgelijke keurings- en andere regels moeten aanhouden als de unie.

Ook voor andere grensproblemen zijn oplossingen gevonden, zegt de EU. Zo kunnen bepaalde medicijnen en hulphonden weer gemakkelijker vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland. En Noord-Ierse chauffeurs kunnen hun bestaande verzekeringsdocumenten blijven gebruiken als ze Ierland binnenrijden.

“Dit is een positieve eerste stap, maar we moeten het nog steeds eens worden over een permanente oplossing”, liet de Britse brexitonderhandelaar David Frost weten. De kwestie van gekoeld vlees is volgens hem slechts een van de vele problemen rond de praktische invulling van de brexitafspraken. Hij voegde eraan toe dat hij zich “energiek” zal inzetten om met de EU een oplossing te vinden.