Records op Wall Street, Virgin Galactic opvallende winnaar

Foto: ANP

Het aandeel van ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic was vrijdag een opvallende stijger op Wall Street, na de aankondiging van de eerste ruimtereis door het bedrijf. Het sentiment op de beurzen in New York was positief geholpen door een beter dan verwacht banenrapport. De banengroei speelt naast de inflatie een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot de sessie met een winst van 0,4 procent op 34.786,35 punten. De brede S&P 500 won 0,8 procent tot een nieuwe recordstand van 4352,34 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot eveneens een record van 14.639,33 punten.

De Britse miljardair en zakenman Richard Branson maakte bekend zondag 11 juli de ruimte in te gaan met een ruimtevaartuig van zijn bedrijf. Dat is negen dagen eerder dan zijn rivaal Jeff Bezos met zijn ruimtevaartbedrijf. Beleggers konden de aankondiging wel waarderen en het aandeel won tot bijna een vijfde aan waarde. Gedurende de sessie verloor het Virgin Galactic wel wat van zijn glans. Uiteindelijk resteerde een winst van ruim 4 procent.

Chipproducent Broadcom verloor 0,3 procent. De onderneming wordt door toezichthouder FTC aangeklaagd. Broadcom wordt ervan beschuldigd de markt voor chipcomponenten illegaal te monopoliseren. Het bedrijf zou met afnemers bepaalde exclusiviteitscontracten hebben afgesloten. Ook zou het klanten hebben verboden zaken te doen met concurrenten.

Tesla steeg 0,1 procent. Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal meer dan 200.000 elektrische auto’s geproduceerd en afgeleverd. Daarmee heeft Tesla de productie ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar verder opgevoerd. Wel hadden analisten op iets meer gerekend.

De sinds woensdag in New York genoteerde Chinese taxi-app Didi Global ging dik 5 procent omlaag. China is een onderzoek begonnen naar cyberveiligheid bij het bedrijf en zolang dat onderzoek duurt mag Didi geen nieuwe klanten aannemen.

Donutketen Krispy Kreme zakte bijna 9 procent, waarmee een stapje terug werd gedaan na de koerswinst van bijna 24 procent een dag eerder. Krispy Kreme ging donderdag naar de aandelenbeurs.

Een vat Amerikaanse olie een fractie goedkoper op 75,20 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 76,19 dollar. Nog altijd onderhandelen de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten over het al dan niet opschroeven van de olieproductie. De euro was 1,1865 dollar waard, tegen 1,1848 dollar bij het slot in Europa.