Techinvesteerder Prosus hekkensluiter in licht lagere AEX

Foto: ANP

Prosus behoorde maandag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. De techinvesteerder kampte met koersdruk in de Chinese technologiesector. Beleggers moeten het verder stellen zonder richting uit de Verenigde Staten, waar de beurzen de hele dag gesloten blijven vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag. Cijfers over de dienstensector van de eurozone, die later op de dag naar buiten komen, zouden de beurshandel mogelijk nog wat kleur kunnen geven.

Verder bleef de aandacht uitgaan naar de oliesector. De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten (OPEC+) proberen nog altijd tot een akkoord over de productie te komen. Vooralsnog liggen de Verenigde Arabische Emiraten dwars. De onderhandelingen worden maandag hervat. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 75,36 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent meer, op 76,41 dollar.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 731,63 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1050,38 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,7 procent.

De Londense FTSE-index verloor 0,1 procent. De Britse premier Boris Johnson zal naar verwachting maandag bekendmaken dat de nog resterende coronamaatregelen in Engeland vanaf 19 juli worden opgeheven. Volgens de Britse regering neemt het aantal besmettingen in het land toe vanwege de Delta-variant, maar dit resulteert vooralsnog niet in meer ziekenhuisopnames of sterfgevallen.

Prosus (min 3,3 procent) sloot de rij in de AEX. Het Chinese techbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, verloor bijna 4 procent in Hongkong. De koersdaling volgde op de uitbreiding van het onderzoek van de Chinese autoriteiten naar de cyberveiligheid van onlineplatforms. Nadat eerder al taxi-app Didi Global onder de loep werd genomen kijkt de Chinese cyberwaakhond nu ook onder meer naar de app voor vrachtwagendiensten Full Truck Alliance. Tencent heeft belangen in Didi en Full Truck Alliance.

NN Group won 0,7 procent. De verzekeraar heeft de Griekse en Poolse onderdelen van de Amerikaanse branchegenoot MetLife overgenomen voor een bedrag van 584 miljoen euro. Berichten over een ophanden zijnde deal gingen al langer rond.

Morrisons werd 11 procent meer waard in Londen. Rond het Britse supermarktconcern lijkt een overnamestrijd te ontstaan. Investeerder Apollo Global Management liet weten ook een bod te overwegen op het bedrijf. Morrisons ging afgelopen weekend akkoord met een overnamebod van 6,3 miljard pond, omgerekend zo’n 7,4 miljard euro, van een consortium onder leiding van Fortress Investment Group.

De euro was 1,1855 dollar waard, tegenover 1,1848 dollar op vrijdag.