Beurzen licht lager in afwachting van cijferseizoen

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen lieten maandag overwegend kleine verliezen zien. Beleggers deden het rustig aan na het sterke herstel van vrijdag en keken vooral uit naar het begin van het cijferseizoen. In de Verenigde Staten komen later deze week onder meer de resultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America en Wells Fargo naar buiten. Ook staan deze week de inflatiecijfers van de Verenigde Staten en de eurozone op het programma.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 731,94 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1052,70 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,6 procent.

Chipbedrijf ASMI en fintechconcern Adyen gingen aan kop in de AEX met winsten van ruim 1 procent. Staalproducent ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van 1,7 procent. Uitzender Randstad kampte met een adviesverlaging door RBC en zakte 1,4 procent.

Sterkste stijger in de MidKap was postbedrijf PostNL met een plus van 2,2 procent. Galapagos klom 1,4 procent. De biotechnoloog presenteerde positieve onderzoeksresultaten die de werkzaamheid en verdraagzaamheid van het middel filgotinib bij darmontstekingen ondersteunen. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een min van dik 2 procent.

BAM verloor 0,9 procent. Het Britse dochterbedrijf BAM Construct UK heeft een opdracht gekregen voor de bouw van kantoren, winkels en twee aparte woonblokken nabij het St Pancras Hospital in Londen. Met de opdracht is omgerekend zo’n 110 miljoen euro gemoeid.

Op de lokale markt won DPA 0,6 procent. Recalcico Beheer peilt de actiebereidheid bij de aandeelhouders van de detacheerder om in het verweer te komen tegen het overnamebod van investeerder Gilde. Begin maart bracht Gilde een bod uit op DPA van 1,70 euro per aandeel. Volgens Recalcico haalt Gilde alle klassieke trucs uit om het bod te doen slagen. Zo wordt het bestuur van DPA beloond met opties, waarbij die onmiddellijk een belang hebben bij een lage overnameprijs, omdat ze daar zelf van profiteren.

In Parijs kelderde Atos 12 procent na een winstalarm. De Franse IT-dienstverlener zag de omzet in het tweede kwartaal met 15 procent dalen doordat bedrijven vanwege de coronacrisis sneller overstappen naar de cloud en de vraag naar onderhoud van de oude IT-infrastructuur sterk afneemt. Het bedrijf liet tevens weten zijn reorganisatieplannen te versnellen.

De euro was 1,1868 dollar waard, tegen 1,1862 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 74,21 dollar. Brentolie kostte ook 0,5 procent minder, op 75,17 dollar per vat.