Bloomberg: Chinese overheid overweegt ‘ongekende’ boete voor Didi

Foto: ANP

Chinese toezichthouders overwegen ‘ongekende’ maatregelen op te leggen aan de Chinese taxi-app Didi. Een gigantische boete behoort tot de mogelijkheden, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Didi maakte eind vorige maand ondanks bezwaren van Chinese autoriteiten een beursgang in New York.

Dat die beursgang doorging wordt volgens de ingewijden gezien als een provocatie. Regelgevers zouden mogelijke straffen afwegen, waaronder een boete of het stopzetten van bepaalde activiteiten van het bedrijf. Het gedwongen schrappen van de notering op Wall Street zou ook tot de mogelijkheden behoren.

Eerder werd bekend dat de Chinese autoriteiten Didi ervan verdenken dat het illegaal persoonsgegevens van gebruikers verzamelt. De Chinese cyberwaakhond CAC beval appstores om die reden de app van Didi te verwijderen. Didi is de grootste speler op de taximarkt in China.

Onlangs werd ook gemeld dat de Chinese kartelautoriteiten onderzoek doen naar Didi om te zien of het bedrijf concurrentieregels heeft geschonden. De autoriteiten zouden onder meer onderzoeken of Didi oneerlijke manieren heeft gebruikt om kleinere rivalen uit de markt te drukken.

Eerder kwamen de Chinese autoriteiten ook al met maatregelen tegen grote techbedrijven als Alibaba en Tencent om hun machtige marktposities aan te pakken. Webwinkel Alibaba kreeg een boete opgelegd van 2,8 miljard dollar. De ingewijden verwachten dat Didi nog harder zal worden aangepakt.