Zeer sterke winststijging Deutsche Bank

Foto: ANP

De winst van Deutsche Bank is in het tweede kwartaal zeer sterk gestegen in vergelijking met een jaar eerder. De grootste bank van Duitsland profiteerde onder meer van het vrijkomen van voorzieningen voor slechte leningen nu de economie sterk herstelt van de coronacrisis. Vorig jaar had het financiële concern juist nog veel geld opzijgezet om eventuele verliezen op leningen op te kunnen vangen.

De nettowinst kwam uit op 828 miljoen euro tegen 61 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. Volgens de bank is dat de hoogste kwartaalwinst sinds 2015. De voorzieningen voor slechte leningen bedroeg in de afgelopen periode 75 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 761 miljoen euro. Deutsche Bank verlaagde verder zijn kosten. De bank is bezig duizenden banen te schrappen.

Deutsche Bank verdiende wel minder met het zakenbankieren omdat er wat meer rust was op de financiële markten. Daar staat tegenover dat meer geld binnenkwam met het adviseren bij fusies en overnames. Topman Christian Sewing zei in een toelichting dat de cijfers laten zien dat de bank goede vooruitgang boekt met het verbeteren van de winstgevendheid.

Bij het Britse Barclays ging de winstgevendheid ook sterk omhoog, mede door het vrijkomen van voorzieningen voor slechte leningen. De bank zette in de eerste helft van dit jaar een winst in de boeken van 3,8 miljard pond, omgerekend 4,5 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 695 miljoen pond. Destijds zette Barclays een bedrag van 3,8 miljard pond opzij voor slechte leningen. Nu kwam een bedrag van 742 miljoen pond vrij uit die stroppenpot. Daarnaast profiteerde ook Barclays van hogere inkomsten uit het adviseren bij fusies en overnames.