Minder handel op marktplaatsen eBay, omzet stijgt wel

Foto: ANP

Veilingwebsite eBay heeft het tweede kwartaal aan populariteit ingeboet. Op de marktplaatsen van het bedrijf werd in de meetperiode voor 22 miljard dollar (18,7 miljard euro) aan spullen verhandeld. Dat was 7 procent minder dan een jaar eerder. Op basis van gelijke wisselkoersen ging het om een min van 11 procent.

Door de coronacrisis nam de handel op de marktplaatsen van eBay een vlucht. De groei in de kwartalen sinds de crisis lag tot het tweede kwartaal dit jaar tussen de 23 en 33 procent. Het Amerikaanse bedrijf zag de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar uitkomen op 2,7 miljard dollar. Dat betekende ondanks de lagere volumes een stijging met 14 procent op jaarbasis, mede geholpen ook door wisselkoerseffecten.

In april dit jaar sprak eBay nog de verwachting uit dat de kwartaalomzet mogelijk boven de 3 miljard dollar zou uitkomen. Maar het bedrijf verkocht in de meetperiode zijn Koreaanse activiteiten, wat de omzet uiteindelijk drukte. Het bedrijf zelf zegt dat de eigen verwachtingen desondanks overtroffen zijn.

De veilingwebsite maakt de laatste tijd werk van het opschudden van zijn portfolio. Eerder werd ook de divisie waar het Nederlandse Marktplaats onderdeel van was verkocht. Verder zegt eBay te profiteren van zijn inspanningen om betalingen te stroomlijnen en van zijn marketingstrategie.

Het kwartaal werd afgesloten met een winst van 674 miljoen dollar. Dat was iets minder dan de 702 miljoen dollar een jaar eerder. De winst uit voorgezette activiteiten kwam uit op 294 miljoen dollar.