Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl aan kop in vlakke AEX

Foto: ANP

Maaltijdbezorgingsbedrijf Just Eat Takeaway herstelde dinsdag van een openingsverlies en was de grootste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl leed in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van bijna een half miljard euro, maar verwacht dat het dieptepunt op dat vlak nu achter de rug is. Ook technologiegroep TKH werd flink hoger gezet op het Damrak dankzij beter dan verwachte resultaten.

Just Eat Takeaway klom 2,7 procent. De maaltijdbezorger investeerde in de afgelopen verslagperiode flink na de overname van het Britse Just Eat, die in april werd afgerond. Ook het Amerikaanse Grubhub, dat in juni definitief werd overgenomen, droeg bij aan het verlies. Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen in het tweede kwartaal bleven mensen echter massaal eten bestellen en bleef de omzet van het concern hard groeien.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 769,44 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1092,19 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent. Londen won 0,1 procent dankzij een flinke koerssprong van mijnbouwer BHP.

Prosus (min 2,5 procent) zette de daling voort en sloot opnieuw de rij in de AEX. De techinvesteerder heeft een groot belang in het Chinese techconcern Tencent, dat in Hongkong onderuit ging na een reeks van voorstellen van de Chinese marktautoriteit om de techsector in het land verder te reguleren. De chipbedrijven ASMI en Besi stonden in de kopgroep met winsten tot 1,5 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize klom 0,9 procent in afwachting van de resultaten van de grote Amerikaanse concurrent Walmart.

In de MidKap stond TKH (plus 8,6 procent) bovenaan. De technologiegroep zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft stijgen dankzij de verbeterde marktomstandigheden. Ook voor het gehele jaar verwacht het bedrijf een winstgroei. Analisten van ING spraken van indrukwekkende resultaten van TKH. ABN AMRO won 0,3 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Beursintermediair Flow Traders (min 3,7 procent) noteerde ex dividend.

BHP dikte 7 procent aan in Londen. De grootste mijnbouwer ter wereld behaalde in het afgelopen boekjaar de hoogste winst in bijna tien jaar. Het bedrijf wil daarnaast de aandeelhouders belonen met het hoogste dividend ooit. Ook bereikte het Brits-Australische concern een akkoord over de verkoop van zijn olie- en gasdivisie via een aandelenruil aan de Australische olieproducent Woodside Petroleum.

De euro was 1,1773 dollar waard tegenover 1,1779 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 67,02 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 69,28 dollar per vat.