Facebook heft blokkade van Taliban niet zomaar op

Foto: ANP

Facebook blijft de Taliban weren van zijn platforms. De blokkade zal ook niet zomaar worden opgeheven. Ook niet als de Verenigde Staten zouden beslissen om sancties die zijn ingesteld tegen de groepering op te heffen. Dat zei de beleidschef van het socialemediabedrijf.

Volgens Monika Bickert, die bij Facebook medeverantwoordelijk is voor het inhoudsbeleid, zullen de Taliban niet toegelaten worden zolang de Amerikaanse wet dat verbiedt. Maar zelfs als de regels het wel toestaan, zal Facebook eerst een beleidsanalyse op de groepering moeten loslaten. Daarbij zal eerst de vraag beantwoord moeten worden of de Taliban regels inzake gevaarlijke organisaties schenden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelt de Afghaanse Taliban niet als een buitenlandse terroristische organisatie, zoals de Pakistaanse Taliban. Maar Washington sanctioneert de groep wel als een “Specially Designated Global Terrorist”. Om die reden worden de Amerikaanse tegoeden bevroren van degenen die op de zwarte lijst staan. Ook mogen Amerikanen niet met hen samenwerken.