Platformeconomie helpt betalingsbedrijf Adyen aan sterke groei

Foto: ANP

Betalingsbedrijf Adyen heeft naar eigen zeggen een sterk eerste halfjaar achter de rug. De onderneming zag met name dat bestaande klanten meer gebruikmaakten van de diensten van het bedrijf. Adyen had de afgelopen tijd stevig geïnvesteerd in het uitbouwen van het dienstenaanbod voor juist deze groep en ziet zijn inspanningen nu beloond worden. Met name bedrijven die actief zijn in de zogeheten platformeconomie waren een belangrijke aanjager van de groei.

Adyen verwerkte in de eerste zes maanden van dit jaar 216 miljard euro aan betalingen. Dat betekende een stijging met twee derde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De netto-inkomsten stegen met 46 procent tot 445 miljoen euro. De winst kwam uit op krap 205 miljoen euro. Dat betekende ruimschoots een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder.

Het grootste deel van de groei, meer dan 80 procent, dankte Adyen aan bedrijven die al klant waren. Door de coronacrisis gingen bedrijven ook versneld over naar cashloos betalen. Van die trend profiteert Adyen al een tijd. Ook vindt nog altijd ruim 80 procent van de betalingen fysiek in de winkel plaats en valt er voor de onderneming nog een hoop te winnen.

De betalingssystemen van Adyen worden gebruikt door tal van grote bedrijven in de wereld. Zo behoren bedrijven als Facebook, Spotify, Uber en Netflix tot de klanten van het bedrijf. Dat zijn er in totaal circa 5000.

Als voorbeeld van de sterke volumegroei bij bestaande klanten noemt Adyen de samenwerking met fastfoodketen McDonald’s. In 2019 ging Adyen mobiele transacties in het Verenigd Koninkrijk afhandelen voor het fastfoodconcern. Daarna volgden stap voor stap Canada, de Verenigde Arabische Emiraten en de Europese markt.

Een zegsman van Adyen legt uit dat vaak ook wordt geprofiteerd van de groei van een bedrijf zelf. In de betalingssector gaat het veelal om vertrouwen winnen. Als je een bepaalde dienst goed uitvoert, dan is een bedrijf snel geneigd meer zaken te doen. Adyen merkt dat er sinds de beursgang nauwelijks klanten zijn geweest die de samenwerking hebben opgezegd.

Adyen maakte tevens bekend voor maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway een nieuwe betaalkaart te lanceren. Werknemers van deelnemende bedrijven kunnen met de Takeaway Pay Card zelf eten en drinken bestellen en betalen bij verschillende restaurants wereldwijd.