Horeca kromp 40 procent in coronajaar 2020

Foto: ANP

De horeca droeg vorig jaar aanzienlijk minder bij aan de Nederlandse economie. De zogeheten toegevoegde waarde lag meer dan 40 procent lager dan in 2019, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was de grootste daling onder alle bedrijfstakken.

Die afname is niet verwonderlijk, want cafés moesten lang helemaal gesloten blijven en restaurants mochten delen van het jaar alleen bezorgen. Bovendien viel een groot deel van het buitenlandse toerisme weg, van grote invloed op de hotelsector.

Van die beperkingen hadden ook toeleveranciers last, de drankensector voorop. Die leverde afgelopen jaar voor 215 miljoen euro aan de horeca, de helft van een jaar eerder. De productie van de drankenindustrie liep daardoor met ruim 5 procent terug. Ook creatieve diensten, kunst en amusement leden onder de coronabeperkingen in de horeca, net als uitzendbureaus die personeel werven voor de sector.

Ook de inkoop van de horeca bij de voedingsmiddelenindustrie nam met een derde af. Die bedrijfstak bedient echter veel meer groepen en is ook sterk exportgericht. Daardoor nam de productie van de voedingsmiddelenindustrie slechts met 0,8 procent af.