Powell: Fed kan dit jaar beginnen met afbouw opkoopprogramma

Foto: ANP

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, kan later dit jaar gaan beginnen met het afbouwen van zijn grote opkoopprogramma dat wegens de coronacrisis werd opgetuigd. Maar er zal geen haast zijn bij het verhogen van de rente, zei Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij hield een toespraak op de virtuele vergadering van centrale bankiers in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming.

De Fed koopt nu maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend 102 miljard euro, aan obligaties om zo de economie te stimuleren en de impact van de coronacrisis tegen te gaan. Maar nu de economie sterk herstelt neemt de roep om deze steunmaatregelen af te gaan bouwen toe. Verschillende kopstukken van de Fed zeiden donderdag al dat het tijd wordt om hier geleidelijk een einde aan te gaan maken.

“Bij de beleidsvergadering van de Fed in juli was ik net als de meeste andere deelnemers van mening dat als de economie zich ongeveer blijft ontwikkelen zoals verwacht, het gepast zou zijn om dit jaar te gaan beginnen met het afbouwen van het opkoopprogramma”, aldus Powell.

Hij zegt dat de economie van de Verenigde Staten aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt sinds de uitbraak van de coronapandemie, maar dat op de arbeidsmarkt nog veel meer verbetering moet optreden. Daar is volgens Powell nog lang geen volledig herstel van de crisis. Bovendien zorgt de Delta-variant van het coronavirus voor risico’s op de kortere termijn, aldus de centralebankpresident. “We zullen zorgvuldig de inkomende data en de risico’s beoordelen.”

Analisten hadden al verwacht dat Powell niet heel erg concreet zou worden over de timing van het verkrappen van het monetaire beleid. Hij zou niet vooruit willen lopen op het eerstvolgende rentebesluit van de Fed in september. De vergadering van Jackson Hole wordt jaarlijks gehouden en werd vanwege corona dit jaar opnieuw virtueel georganiseerd.

Op de beurzen in New York vielen de woorden van Powell goed bij beleggers, want de graadmeters gingen verder omhoog. Ook in Europa waren plussen op de aandelenmarkten te zien.