AEX zet koers richting 800 punten, Wall Street gesloten

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index hervatte maandag de koers richting de 800 punten, na de koersdip op vrijdag. Vooral de technologiebedrijven en chipondernemingen waren favoriet bij beleggers. Het zwakke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag wakkerde de hoop aan dat de Federal Reserve mogelijk toch zal wachten met de afbouw van de coronasteun. De Amerikaanse centrale bank verklaarde in augustus nog dit jaar te willen beginnen met het terugschroeven van het opkoopprogramma van obligaties.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1 procent op 797,15 punten en bereikte op 797,84 punten de hoogste tussentijdse koers ooit. De MidKap daalde 0,2 procent tot 1108,59 punten. De DAX in Frankfurt klom 0,6 procent na een sterker dan verwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in juli. Londen en Parijs stegen ook 0,6 procent. Op Wall Street zijn de financiƫle markten gesloten vanwege Labor Day.

Prosus (plus 3,1 procent) ging aan kop in de AEX dankzij een sterke koerswinst van het Chinese internetbedrijf Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML volgden met winsten tot 2,2 procent.

KPN (min 1,5 procent) voerde de schaarse dalers aan na overnamespeculatie in de sector. De Indiase miljardair Mukesh Ambani zou binnen een maand een bod willen uitbrengen op T-Mobile Nederland. Het zou gaan om een bod van zo’n 4,8 miljard euro, iets minder dan de 5 miljard euro die moederbedrijf Deutsche Telekom zou willen hebben.

In de MidKap stond de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost, die later deze week met resultaten komt, onderaan met een min van 2,6 procent. Laadpalenmaker Alfen was de sterkste stijger met een winst van 1,7 procent. ABN AMRO zakte 0,5 procent. De bank gaat klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening compenseren. Na een akkoord met de Consumentenbond trekt ABN AMRO daarvoor zo’n 250 miljoen euro uit. De bank volgde met zijn rentes niet de marktrente, terwijl geschilleninstituut Kifid eerder al oordeelde dat klanten dat wel mochten verwachten.

VEON steeg 7 procent. Het in Amsterdam genoteerde Russische telecomconcern verkoopt zijn zendmasten in Rusland voor omgerekend zo’n 817 miljoen euro aan het Russische zendmastenbedrijf Service-Telecom.

De euro was 1,1858 dollar waard, tegen 1,1881 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 68,69 dollar. Brentolie kostte ook 0,9 procent minder, op 71,97 dollar per vat.