Britten verlengen overgangsperiode Noord-Ierland

Foto: ANP

De Britse regering gaat de huidige overgangsperiode die geldt voor Noord-Ierland eenzijdig verlengen. Dat heeft de Britse brexitministrer David Frost gezegd. Londen wil zo verdere onderhandelingen met de Europese Unie mogelijk maken.

Volgens de brexitovereenkomst die het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie sloten moeten alle goederen die Noord-Ierland ingaan voldoen aan de Europese regels. Dat werd afgesproken om te voorkomen dat er een harde grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland zou ontstaan. Er was wel een overgangsperiode waarbij nog niet werd verlangd dat alle goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden verhandeld alle benodigde papieren zoals gezondheidscertificaten hebben.

Die overgangsperiode gold eigenlijk voor drie maanden, maar in maart verlengden de Britten hem al eenzijdig. In juni gebeurde dat nogmaals, maar deze keer met goedkeuring van de EU. Gesprekken tussen Londen en Brussel hebben echter nog steeds niets opgeleverd.

De Britse regering wil dat het Noord-Ierlandprotocol, zoals het officieel heet, wordt aangepast omdat het onwerkbaar is. De EU meent dat de Britten wisten waar ze voor tekenden en willen dat hun zorgen op een andere manier worden ondervangen. Frost was de hoofdonderhandelaar namens de Britten voor het brexitakkoord. Premier Boris Johnson koos er juist voor om alleen Noord-Ierland aan de EU-voorwaarden te koppelen in plaats van heel het Verenigd Koninkrijk zoals zijn voorgangster Theresa May wilde.

“Om ruimte te bieden voor verdere onderhandelingen met de EU en om voor zekerheid en stabiliteit voor bedrijven te zorgen terwijl die discussies lopen, gaat de overheid het Noord-Ierlandprotocol op huidige basis doorzetten”, aldus Frost in een verklaring aan het Britse Hogerhuis. De Europese Commissie liet weten geen juridische stappen te zullen zetten vanwege de verlenging.