AEX weer onder 800 punten door koersverlies Just Eat Takeaway

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index noteerde woensdag kortstondig boven de 800 punten. Mede door een fors koersverlies van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, moest de hoofdindex deze historische puntengrens weer snel uit handen geven. Op de andere Europese beurzen bleven de koersuitslagen beperkt. Een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers uit China wakkerde daarbij de zorgen aan over een vertraging van het wereldwijde herstel van de coronacrisis.

De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 799,43 punten en bereikte op 800,34 punten de hoogste koers ooit. Eind maart wist de AEX al het 21 jaar oude record van iets meer dan 700 punten uit de boeken te schrijven. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1091,06 punten. Frankfurt bleef vlak en Parijs zakte 0,2 procent. Londen won 0,2 procent.

In China drukten de strenge lokale coronarestricties in augustus duidelijk op de consumentenbestedingen, waardoor de winkelverkopen flink afzwakten. Ook de industriële productie in het land groeide in augustus in het zwakste tempo in ruim een jaar tijd.

Staalfabrikant ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2 procent. Verzekeraar NN Group en chipmachinemaker ASML volgden met plussen van 1,7 en 1 procent. DSM won 0,4 procent dankzij een koopadvies van ING. Het aandeel won een dag eerder al 4,5 procent dankzij de nieuwe strategische plannen van het speciaalchemieconcern.

Just Eat Takeaway sloot de rij met een verlies van 4,5 procent. Beleggers reageerden op de overeenkomst die de Britse concurrent Deliveroo heeft gesloten met het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon. Onder de deal hoeven Amazon Prime-klanten een jaar lang geen bezorgkosten te betalen voor bepaalde bestellingen bij Deliveroo.

Inditex zakte 2 procent in Madrid ondanks dat het Spaanse kledingconcern, bekend van merken als Zara en Pull & Bear, zijn winst en omzet weer op het niveau van voor de coronacrisis wist terug te brengen. In Stockholm verloor concurrent Hennes & Mauritz (H&M) 2,8 procent. De Zweedse kledingketen zag de omzet in het afgelopen kwartaal flink aantrekken, maar analisten hadden op meer gehoopt. Ook blijft H&M last houden van matige verkopen in Azië en Australië waar de coronamaatregelen werden verzwaard.

De euro was 1,1827 dollar waard tegen 1,1822 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 71,35 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 74,48 dollar per vat.