Rusland wil noordelijke handelsroute snel ook in winter gebruiken

11 okt 2021, 15:27 Zakelijk
rusland wil noordelijke handelsroute snel ook in winter gebruiken
ANP
Rusland wil vanaf volgend jaar of vanaf 2023 het hele jaar door gebruikmaken van de Noordelijke Zeeroute. Die scheepvaartroute wordt het hele jaar door toegankelijk door het smelten van ijs op de Noordpool. Nu wordt er vanwege de dikke ijslaag in de winter nog geen gebruik van gemaakt. De Russen hebben flink geïnvesteerd in infrastructuur om de handelsroute te ontwikkelen.
De Noordelijke Zeeroute verbindt het noordoosten van Azië met Noordwest-Europa en loopt langs de noordflank van Rusland. Via de handelsroute kunnen schepen die uit Rotterdam vertrekken sneller varen naar bestemmingen in Japan of China. Momenteel gebruikt de scheepvaart een zuidelijke zeeroute die onder meer via het Suezkanaal loopt. Het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde al in 2015 dat de haven van Rotterdam flink zou kunnen groeien wanneer de Noordelijke Zeeroute het hele jaar door toegankelijk zou zijn.
De Russen willen dat het vrachtvolume via de route stijgt naar 80 miljoen ton per jaar. In 2020 werd er nog 33 miljoen ton vracht verscheept via de Noordelijke Zeeroute.