AEX op nieuw record ondanks koersverliezen Akzo en ASML

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index tikte woensdag een nieuw recordniveau aan ondanks koersverliezen van verffabrikant AkzoNobel en chipmachinemaker ASML. AkzoNobel kampt met hogere grondstofprijzen en verwacht dat de prijzen van zijn verfmerken Sikkens en Flexa verder zullen stijgen en dat de problemen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 zullen aanhouden. ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke wereldwijde vraag naar chips, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 807,63 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1068,43 punten. De Duitse DAX won 0,1 procent. In Frankfurt verwerkten beleggers het nieuws dat president Jens Weidmann van de Bundesbank eind dit jaar om persoonlijke redenen opstapt. De beurs in Parijs verloor 0,1 procent en Londen bleef vlak.

AkzoNobel verloor 1,7 procent. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, maar het bedrijfsresultaat viel wel flink terug. In september liet Akzo al weten de prijzen te verhogen vanwege de hoge grondstofkosten. Ook in het vierde kwartaal wil Akzo de prijzen verder opschroeven om de impact van de hogere grondstofprijzen te compenseren.

ASML daalde 1,3 procent. Volgens analisten lagen de recordresultaten van het bedrijf in lijn met de verwachtingen, maar hadden beleggers op meer gehoopt. Financieel directeur Roger Dassen sprak van “sterke cijfers”, maar gaf aan dat ASML ook merkt dat materialen schaars zijn. Dat zal volgens hem “enige impact” op de resultaten in het vierde kwartaal hebben.

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. ING won 0,1 procent. De bank zet 180 miljoen euro opzij om klanten te compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening. In de MidKap zakte Vopak 4 procent na een wijziging aan de top van het tankopslagbedrijf. Dick Richelle zal topman Eelco Hoekstra, die vertrekt naar SHV, per 1 januari 2022 vervangen.

Nestlé steeg dik 3 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar opnieuw op dankzij sterke kwartaalresultaten. In Parijs zakte luxegoederenconcern Kering 4 procent na tegenvallende resultaten van het modemerk Gucci.

De euro was 1,1623 dollar waard, tegen 1,1631 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 82,20 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 84,24 dollar per vat.