Tesla hoger op Wall Street na nieuws megaorder door Hertz

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine plussen begonnen aan de nieuwe handelsweek. Die staat vooral in het teken van de kwartaalcijfers van de grote technologiebedrijven Apple, Amazon, Microsoft en Google-moeder Alphabet. Facebook komt nabeurs met resultaten. Tesla was een flinke winnaar na het nieuws dat autoverhuurbedrijf Hertz een bestelling zou hebben geplaatst voor 100.000 elektrische auto’s bij de autobouwer.

Tesla stond na enkele minuten handel ruim 5 procent in de plus. Bronnen zeiden tegen persbureau Bloomberg dat de bestelling neerkomt op 4,2 miljard dollar aan omzet voor Tesla. Daarnaast verhoogde Tesla de prijzen voor zijn Model X en Model S en schroefde zakenbank Morgan Stanley het koersdoel voor het autobedrijf op.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een fractie hoger op 35.678 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,1 procent tot 4550 punten en de techbeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 15.161 punten.

Facebook ging in aanloop naar de kwartaalpublicatie 0,9 procent omlaag. De laatste tijd kwam Facebook in het nieuws nadat een klokkenluidster een reeks interne documenten naar buiten had gebracht. Het socialemediabedrijf zou weinig doen tegen nepnieuws en complottheorie├źn.

Pinterest was een opvallende daler met een koersverlies van 13 procent. Betalingsbedrijf PayPal streeft “op dit moment” geen overname na van het digitaal prikbord voor afbeeldingen. Bloomberg meldde onlangs op basis van ingewijden dat de bedrijven gesprekken zouden voeren over een mogelijke samenvoeging. PayPal won juist 4,8 procent.

Aan het cijferfront gaat de aandacht uit naar onder meer Kimberly-Clark, de producent van Huggies en Kleenex. Het bedrijf verlaagde opnieuw zijn winstverwachting voor het gehele jaar en daalde 5 procent. Ook Burger King-moederbedrijf Restaurant Brands International (min 3,3 procent) en liftenproducent Otis Worldwide (min 3,4 procent) kwamen met cijfers.

De oliebedrijven Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips profiteerden van de verder stijgende olieprijzen met plussen tot 1,6 procent. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Transocean werden tot 2,1 procent hoger gezet. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 85,14 dollar. Dat is de hoogste prijs sinds 2014. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 86,49 dollar per vat.