Amazon en Apple spelen tientallen miljarden aan beurswaarde kwijt

Foto: ANP

Techconcerns Amazon en Apple zijn vrijdag in de eerste handelsminuten op de New Yorkse aandelenbeurzen bijna 150 miljard dollar aan beurswaarde kwijtgeraakt. De zwaargewichten van de techbeurs Nasdaq zakten na teleurstellende kwartaalberichten.

Amazon waarschuwde voor een lagere winst in het vierde kwartaal en ging 3,3 procent omlaag. Het webwinkelconcern moet fors meer uitgeven om in het feestdagenseizoen aan voldoende personeel te komen dat alle online bestelde cadeaus kan bezorgen. Ook spelen logistieke knelpunten het techbedrijf parten.

Apple-topman Tim Cook maakte bekend dat problemen in de toeleveringsketen het bedrijf zo’n 6 miljard dollar aan omzet hebben gekost. De komende maanden zal de iPhone-maker bovendien last hebben van chiptekorten. Beleggers schrokken van die waarschuwingen en zetten het bedrijf 3,7 procent lager.

De Dow-Jonesindex koerste na een kwartier handelen een fractie hoger op 35.748 punten De bredere S&P 500 ging 0,3 procent omlaag tot 4583 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,6 procent tot 15.362 punten.

Olie- en gasconcerns konden op meer waardering voor hun kwartaalberichten rekenen. Chevron en ExxonMobil profiteerden van de sterk gestegen olieprijzen. ExxonMobil wil aandeelhouders extra laten meedelen in de gestegen winsten en Chevron overweegt extra aandelen in te kopen, waarmee houders van de stukken worden beloond. De bedrijven stegen tot 1,3 procent.

Ook de kwartaalcijfers van U.S. Steel (plus 13,5 procent) en consumentengoederenconcern Newell Brands (plus 3 procent) vielen goed. Starbucks daalde 7 procent. Op de Amerikaanse thuismarkt voerden filialen van de koffieketen de verkopen op dankzij versoepelingen van coronamaatregelen. Maar in China, een andere belangrijke markt, werden juist minder koppen koffie verkocht dan een jaar eerder.

Beleggers verwerkten ook het nieuws dat werkgevers in de VS in het derde kwartaal te maken hebben gehad met de snelste stijging van personeelskosten ooit. Daardoor zou de inflatie nog sterker kunnen oplopen.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 82,46 dollar. Brentolie daalde licht tot 84,28 dollar per vat.