Omikron maakt terugkeer fysieke techbeurs CES onzeker

Foto: ANP

Dat verschillende grote bedrijven hun deelname aan de Consumer Electronics Show (CES) vanwege de omikronvariant van het coronavirus hebben afgezegd, maakt de terugkeer van het jaarlijkse evenement uiterst onzeker. De populaire vierdaagse elektronicabeurs in Las Vegas staat nog altijd voor begin volgende maand op de agenda. Vanwege corona was de vorige editie van de CES, begin dit jaar, volledig digitaal.

Op dinsdag annuleerden verschillende bedrijven zoals Facebook-moeder Meta, Amazon, T-Mobile en Twitter, hun deelname aan de fysieke beurs. Belangrijke vakmedia zoals CNET, The Verge en TechCrunch maakten bekend dat ze geen verslaggevers zullen sturen om het evenement te verslaan. De afzeggingen dragen bij aan de groeiende vermoedens dat CES mogelijk moet worden uitgesteld of geannuleerd.

Op zijn site herinnert CES de deelnemers eraan dat ze volledig ingeënt moeten zijn tegen Covid-19 als ze fysiek aanwezig willen zijn. Ook raadt de organisatie deelnemers aan om zich te laten testen op corona “voor vertrek naar Las Vegas en binnen 24 uur na het betreden van een CES-locatie”.

Naast de afzeggers zijn er ook bedrijven zoals autoproducent General Motors, die zeggen dat er nog niets is veranderd aan hun eerdere toezegging te komen. Google-moeder Alphabet zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

Wat de Nederlandse delegatie doet is nog niet duidelijk. Aan de afgelopen online-editie deden meer dan negentig Nederlandse bedrijven mee. Daarmee was het de grootste Nederlandse delegatie ooit op de CES.

De CES begon in 1967. Bekende technologieën die er ooit werden onthuld zijn de videorecorder, de cd-speler, HD-televisie, de Xbox en de Blu-ray-dvd.