Rusland weerspreekt aantijgingen IEA over veroorzaken gastekorten

Foto: ANP

Rusland is het niet eens met de beschuldiging van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat het land schuldig zou aan de gastekorten in Europa. “Rusland noch onze belangrijkste exporteur Gazprom heeft hier iets mee te maken”, liet vicepremier Alexander Novak volgens persbureau Interfax weten.

Rusland heeft volgens Novak “beduidend meer” gas geleverd aan landen als Duitsland en Turkije dan waartoe het verplicht was. Volgens de Russische vicepremier zijn de gastekorten de schuld van “kortzichtig beleid van de Europese Unie en de Europese Commissie die al jaren moedwillig weg zijn bewogen van langetermijncontracten”, stelt Novak. Daarmee zou Europa de afhankelijkheid van Rusland voor gas hebben willen verkleinen.

Novak reageerde op opmerkingen van IEA-directeur Fatih Birol, die eerder deze week zei dat Rusland de gascrisis zou kunnen helpen verminderen door meer gas aan te bieden voor kortetermijncontracten. Het land zou tot een derde meer gas kunnen leveren. Volgens Novak staat Rusland klaar om meer gas te leveren, maar heeft het daar langetermijncontracten voor nodig. Anders zijn de benodigde investeringen die Rusland moet doen niet te rechtvaardigen.