Na TotalEnergies trekt ook Chevron zich terug uit Myanmar

Foto: ANP

Ook het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron vertrekt uit Myanmar. Eerder besloot de Franse branchegenoot TotalEnergies alle activiteiten in het Zuidoost-Aziatische land van de hand te doen vanwege de “verslechterde” mensenrechtensituatie.

Chevron is via een dochterbedrijf sinds begin jaren negentig actief in Myanmar en heeft nu nog een belang in het aardgasproject Yadana. Het concern treft nu voorbereidingen om dit bezit van de hand te doen voor een “ordelijke” overgang voor het definitieve vertrekt uit het land. TotalEnergies maakte eerder op vrijdag bekend uit het Yadana-veld te stappen, dat in de Andamanse Zee ligt.

Actiegroepen pleitten al langer voor een exit uit Myanmar, dat sinds een machtsgreep in februari vorig jaar onder militair bewind staat. Het land krijgt internationaal veel kritiek om geweld tegen de Rohingya-minderheid. Daarnaast kreeg het regime felle veroordelingen over zich heen voor het afzetten van een gekozen regering en het gevangennemen van regeringsleider Aung San Suu Kyi. De junta heeft ook geweld gebruikt om protesten de kop in te drukken.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde aardgasprojecten de grootste bron van inkomsten in buitenlandse valuta voor het Myanmarese bewind. Het zou jaarlijks gaan om 1 miljard dollar, omgerekend bijna 882 miljoen euro.

Shell was voorheen ook actief in Myanmar met de zoektocht naar grondstoffen, maar een woordvoerder zegt dat dit nu niet meer het geval is. “Shell heeft geen licenties voor exploratie meer. Van exploratievelden is dus afstand gedaan, waardoor er geen productieactiviteiten, inkomsten of aanverwante betalingen aan de regering zijn.”

TotalEnergies is sinds 1992 met partners actief met gaswinning in het land. Het bedrijf zegt het contract nu op zonder dat het daarvoor financiële compensatie vraagt. De terugtrekking moet binnen zes maanden zijn gerealiseerd. De belangen van het Franse bedrijf zullen worden verdeeld tussen de huidige partners, mits die daarmee akkoord gaan. Dan gaat het om Unocal-Chevron, PTTEP, een dochteronderneming van het Thaise energiebedrijf PTT, en het Birmese staatsbedrijf MOGE.

De Europese Unie zei vorige maand dat ze bereid was om verdere sancties op te leggen aan Myanmar, terwijl de Verenigde Staten bekijken welke extra sancties nog genomen kunnen worden tegen de junta.