Koerssprong voor Signify op rood Damrak na sterke resultaten

Foto: ANP

Signify was vrijdag een positieve uitschieter in de Amsterdamse AEX-index, die een verlies liet zien. Het verlichtingsconcern had afgelopen kwartaal minder last van tekorten aan onderdelen en boekte flink meer winst dan analisten en beleggers hadden verwacht. De stemming op de Europese beurzen bleef verder terughoudend nadat de Amerikaanse centrale bank eerder deze week liet weten de rente in maart te gaan verhogen. Hogere rentetarieven zijn meestal slecht nieuws voor de meer risicovolle beleggingen als aandelen.

Signify werd 9 procent meer waard en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. De omzet van het bedrijf steeg in het vierde kwartaal op met bijna 7 procent. Dat is volgens topman Eric Rondolat te danken aan een sterke vraag naar slimme lampen en aan het uitvoeren van vertraagde bestellingen. Het bedrijf wist de winstmarge te vergroten ondanks forse kostenstijgingen van grondstoffen, onderdelen en logistiek. De nettowinst kwam uit op 170 miljoen euro, tegen 137 miljoen euro in dezelfde periode in 2020.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent lager op 745,00 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 1053,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een min van ruim 3 procent. Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden onderaan met verliezen tot 2,7 procent. De tegenvallende resultaten van de grote Amerikaanse chipmaker Intel bleven zorgen voor koersdruk in de sector.

De Europese toeleveranciers van Apple lieten een gemengd beeld zien ondanks de recordresultaten van het Amerikaanse technologieconcern. AMS won 0,1 procent en de chipmakers Infineon en STMicroelectronics, die Apple als klant hebben, verloren tot 2 procent.

In de MidKap zette Galapagos (plus 3,5 procent) de opmars voort. De biotechnoloog werd een dag eerder al ruim een vijfde meer waard door het nieuws dat het bedrijf een nieuwe topman heeft gevonden.

In Stockholm won Hennes & Maurits (H&M) 10 procent. De Zweedse kledingketen boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. LVMH steeg ruim 4 procent in Parijs. Het moederbedrijf van modemerken als Christian Dior en Louis Vuitton heeft vorig jaar een recordjaar gehad.

De euro was 1,1127 dollar waard, tegenover 1,1148 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 87,40 dollar. Brentolie klom ook 0,9 procent in prijs, tot 90,10 dollar per vat.