Recyclingbedrijf Renewi profiteert van hoge grondstofprijzen

Foto: ANP

Afvalverwerker en recyclingbedrijf Renewi profiteert van de aanhoudend hoge prijzen van grondstoffen. Daardoor verdient het bedrijf meer geld met de verkoop van gerecyclede materialen. Renewi stelt daarom de verwachtingen naar boven bij en dat deed het ruim twee maanden geleden ook al.

De grondstofprijzen zijn enorm gestegen sinds de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis. Dat leidde tot tekorten aan veel materialen. Zo is er meer vraag naar bijvoorbeeld karton door de grote hoeveelheden pakketten. Renewi verdiende vooral meer met gerecyclede harde plastic, papier en ijzerhoudende metalen. “Anderhalf jaar geleden waren de prijzen nog historisch laag en nu zijn ze historisch hoog”, zegt topman Otto de Bont.

Renewi rekent nu op een winst voor aftrek van onder meer belastingen van 120 miljoen euro in zijn hele boekjaar, dat tot eind maart loopt. Hogere prijzen voor gerecyclede materialen dragen daar naar verwachting voor zo’n 40 miljoen euro aan bij. Een jaar eerder was het bedrijfsresultaat 73 miljoen euro. De afvalverwerker heeft verder zijn schulden de afgelopen periode verkleind.

Voor de afgelopen periode, Renewi’s derde kwartaal, heeft het bedrijf geen cijfers gepubliceerd over de omzet of winst. De afvalverwerker meldt wel dat de volumes iets kleiner waren dan in dezelfde periode in 2020. In een deel van de afgelopen periode waren de restaurants en winkels gesloten “en dat is direct voelbaar in de volumes afval die worden opgehaald”, zegt De Bont. In 2020 werden die volumes nog gecompenseerd door grotere hoeveelheden grof huishoudelijk afval door een toename van het aantal verbouwingen. “Dat effect zien we zeker het afgelopen kwartaal niet meer”, aldus De Bont.

Het bedrijf merkt dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Dat heeft tot nu toe nog niet echt invloed op de activiteiten of kosten van Renewi. Het bedrijf heeft in Nederland ruim 4000 medewerkers waarvan het grootste deel chauffeur is of belader. “We hebben vooral een krapte aan chauffeurs maar dat kunnen we nog opvangen vanwege de lagere volumes”, zegt De Bont. Het is volgens hem lastig om snel nieuwe mensen te vinden wanneer Renewi die nodig heeft.