Tesla verwijdert functie die auto’s liet doorrijden bij stopbord

Foto: ANP

Fabrikant van elektrische auto’s Tesla verwijdert in de Verenigde Staten een functie bij tienduizenden auto’s. Het gaat om voertuigen met de beta-versie van Tesla’s nieuwste softwareversie voor zelfrijdende auto’s. Die bijna 54.000 auto’s kunnen bij een kruising met een stopbord langzaam doorrijden als er geen ander verkeer komt. Dat heet een ‘rolling stop’, maar kan tot een boete leiden omdat een auto in sommige staten bij een stopbord daadwerkelijk tot stilstand moet komen.

De software is beschikbaar voor alle modellen van Tesla als eigenaren zich daarvoor hadden aangemeld. De betrokken voertuigen zijn dan ook auto’s van de types Model S, X, 3 en Y. De auto’s krijgen door Tesla een update van de software gestuurd die via een draadloze verbinding kan worden binnengehaald, maakte de Amerikaanse waakhond NHTSA bekend.

Tesla had de “rolling stop”-functionaliteit eind oktober toegevoegd en aangemeld bij de NHTSA. Die stelde daarop kritische vragen aan de autofabrikant. In januari waren er verschillende ontmoetingen tussen medewerkers van Tesla en de waakhond en op 20 januari accepteerde Tesla dat er een ’terugroepactie’ moest komen.

Het aantal van 53.822 auto’s komt van de NHTSA. Tesla maakte vorige week nog bekend dat bijna 60.000 voertuigen nu de betaversie van de software gebruikten, maar het is niet duidelijk of de laatste toevoegingen de versie met de ‘rolling stop’ hebben gekregen.