Facebook en Spotify na kwartaalcijfers hard afgestraft op beurs

Foto: ANP

Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp, is op de aandelenbeurzen in New York enkele honderden miljarden dollars aan beurswaarde kwijtgeraakt. Het aandeel ging hard onderuit na een tegenvallend kwartaalbericht van het socialemediaconcern. Beleggers schrokken ook van de resultaten van streamingbedrijf Spotify.

Meta stond na ruim een uur handelen 24 procent lager. Dat staat gelijk aan het verlies van zo’n 211 miljard dollar (187 miljard euro) aan beurswaarde.

Voor het eerst sinds zijn bestaan trok het platform Facebook, dat voorheen naamgever was van het hele concern, minder gebruikers dan in het voorgaande kwartaal. Daarnaast vielen de groeivooruitzichten van Meta tegen. Het bedrijf rekent voor het eerste kwartaal op een omzet tussen de 27 miljard en 29 miljard dollar. Dat zou een groei van tussen de 3 en 11 procent betekenen, veel minder dan waarmee kenners in doorsnee rekening hielden.

Het concern zei ook problemen te verwachten door de aanhoudend hoge inflatie, die bedrijven mogelijk noopt te snijden in de advertentie-uitgaven. Advertenties zijn veruit de belangrijkste inkomstenbron van het door Mark Zuckerberg geleide bedrijf. Daarnaast voelt het bedrijf de gevolgen van aanpassingen in Apples mobiele besturingssysteem iOS, waardoor apps het surfgedrag van consumenten met iPhones minder gemakkelijk kunnen volgen. Ook kijken toezichthouders en regelgevende instanties steeds kritischer naar Meta.

Techbeurs Nasdaq, waarin Meta een zwaargewicht is, zakte 1,7 procent tot 14.164 punten. De brede S&P 500 ging ruim 1 procent omlaag tot 4538 punten en de Dow-Jonesindex zakte 0,6 procent tot 35.417 punten. Ook andere socialemediabedrijven werden door de zorgen om Meta omlaag getrokken op de beurs. Snap, moederbedrijf van Snapchat, zakte bijna 20 procent. Twitter verloor 5,5 procent.

Muziekstreamingdienst Spotify ging hard omlaag. Het van oorsprong Zweedse techbedrijf verwacht dat het aantal nieuwe abonnees komende tijd minder hard zal groeien en waarschuwde voor lagere winstmarges. Beleggers zetten het aandeel 14,5 procent lager. Dat verlies komt bovenop de waardedaling van de afgelopen dagen toen artiesten, onder wie Neil Young, Joni Mitchell en gitarist Nils Lofgren, aankondigden hun muziek van Spotify te halen wegens desinformatie op het platform.

De euro was 1,1419 dollar waard, tegen 1,1299 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 88,07 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 89,30 dollar per vat.