200.000 bezwaren tegen omstreden spaartaks gegrond verklaard

Foto: ANP

Het kabinet gaf al aan “weinig keus” te hebben, maar heeft nu ook officieel de bezwaren van 200.000 spaarders tegen de spaartaks gegrond verklaard. “In welke vorm, wanneer en in welke mate” zij gecompenseerd worden, moet het kabinet alleen nog uitzoeken, aldus staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit.

“Daar hebben we zes maanden de tijd voor, dat is ook wat de wet voorschrijft. Dat gaan we zorgvuldig afwikkelen”, zegt de bewindsman. Hij had al aangekondigd die tijd te nemen om meer uit te zoeken.

Het gaat om de vermogensrendementsheffing. Mensen met spaargeld of ander vermogen (zoals aandelen of een tweede huis) in box 3, werden belast op ‘fictief’ rendement. Voor spaarders lag dat verzonnen rendement veel hoger dan wat zij verdiend hebben aan hun vermogen. Ze hebben dus eigenlijk belasting betaald over inkomsten die ze niet gehad hebben. Al jaren worden zaken aangespannen tegen de spaartaks. De Hoge Raad besloot in december dat de spaarders in een massale bezwaarprocedure niet alleen gelijk hebben, maar ook recht hebben op ‘rechtsherstel’.

Het gaat om tienduizenden bezwaren per jaar tussen 2017 en 2020. Het kabinet gaat nu werken aan de “ingewikkelde puzzel” van de compensatie. Het “uitgangspunt” blijft volgens Van Rij dat de compensatie wordt betaald uit “de belastingsoort waar het probleem is ontstaan”, belasting op vermogen dus. Maar, “daar moet ik echt voorzichtig in zijn”, benadrukte de staatssecretaris eerder deze week in de Tweede Kamer.

Nu de bezwaren gegrond zijn verklaard, is de belangrijkste vraag hoeveel compensatie de gedupeerde spaarders krijgen. Daarnaast speelt ook de vraag of anderen in dezelfde situatie – die geen bezwaar hebben gemaakt – ook gecompenseerd moeten worden. Bovendien is nog onduidelijk wie de grote hersteloperatie moet uitvoeren – de Belastingdienst zelf kampt al jaren met grote problemen in de uitvoering. Hoe dan ook zal de hersteloperatie flink in de papieren lopen.

Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, noemt de formele stap van vrijdag een “belangrijke mijlpaal”. Nu is volgens hem echt zeker dat de 200.000 betreffende spaarders in aanmerking komen voor compensatie. Hij snapt wel dat het “best lastig” is om voor zo’n grote groep een vergoeding te regelen. Daarom biedt hij namens zijn organisatie, die al jaren een juridische strijd voert om deze kwestie, hulp aan de overheid aan voor als dat nodig is. Verder benadrukt De Vries dat er ook nog steeds goede hoop is op een compensatie voor andere gedupeerden dan de bezwaarmakers. Hij verwijst daarbij naar de brede steun in de Tweede Kamer bij een debat eerder deze week om ook die mensen te gaan vergoeden.