Aandacht voor Ajax en Unilever aan begin drukke beursweek

Foto: ANP

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Ajax en Unilever. Bij Ajax is directeur voetbalzaken Marc Overmars per direct opgestapt vanwege grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke collega’s. Unilever, dat later deze week met cijfers komt, staat de laatste tijd onder grote druk van aandeelhouders om zijn prestaties te verbeteren. Enkele grote aandeelhouders zouden daarbij aandringen op ingrepen, zoals verschuivingen binnen het bestuur of een opsplitsing van het bedrijf.

De week begint verder relatief rustig. Later in de week wordt het drukker met veel bedrijfsresultaten en verschuift de aandacht naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer. Daarnaast worden de spanningen tussen Rusland en Oekraïne scherp in de gaten gehouden. De Oekraïense regering liet zondag weten dat de kans op een diplomatieke oplossing voor het conflict veel groter is dan die op een eventuele Russische aanval.

De beursgenoteerde voetbalclub Ajax kondigde het vertrek van Overmars aan. De succesvolle directeur voetbalzaken, die tot medio 2026 bij Ajax zou blijven, heeft gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s gestuurd. Hij werd naar eigen zeggen vorige week geconfronteerd met zijn gedrag, mogelijk na het nieuws over misstanden bij het programma The Voice of Holland en grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de mediawereld.

Zakenkrant Financial Times meldde dat twee grote aandeelhouders willen dat Unilever rigoureus gaat ingrijpen binnen de organisatie. Zo pleit vermogensbeheerder Flossbach von Storch voor het opsplitsen van het concern. Een andere aandeelhouder wil dat voorzitter Nils Andersen wordt vervangen.

De AEX-index op Beursplein koerst af op een hoger begin van de nieuwe week. Ook de andere Europese beurzen lijken in het groen te openen. De aandelenmarkten in Azië gingen maandag overwegend omlaag. In China, waar beleggers terugkeerden na de viering van het Chinese nieuwjaar, maakte de beurs een inhaalslag en klom 1,8 procent.

Kunstmestproducent OCI liet weten dat de investeerders ADQ en Alpha Dhabi uit Abu Dhabi een belang van 15 procent hebben genomen in OCI Methanol Group. De investeerders betalen 375 miljoen dollar, zo’n 328 miljoen euro, voor het belang.

De euro was 1,1429 dollar waard, tegen 1,1448 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 92,23 dollar en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 93,66 dollar per vat.