Prijsvergelijker PriceRunner eist 2,1 miljard euro van Google

Foto: ANP

De Zweedse prijsvergelijker PriceRunner heeft Google aangeklaagd in een Zweedse rechtbank en eist omgerekend 2,1 miljard euro. Het bedrijf, dat wordt overgenomen door betalingsbedrijf Klarna, vindt dat Google de wet heeft overtreden omdat het de eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping heeft voorgetrokken. De Europese Commissie legde het techconcern om dezelfde reden eerder al een miljardenboete op, waar Google onlangs weer beroep tegen heeft aangetekend.

Google kreeg de boete van ruim 2,4 miljard euro in 2017. Vorig jaar werd een eerste beroep van het Amerikaanse bedrijf bij een lagere Europese rechter afgewezen. Het Gerecht van de Europese Unie noemde de overtreding van het bedrijf “bijzonder ernstig” en “moedwillig”. Het uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van rivaliserende diensten in de zoeklijsten hinderen inderdaad de vrije concurrentie, constateerde de rechtbank. Het zou het einde van sommige concurrenten kunnen betekenen en kunnen leiden tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten.

“Dit is voor veel Europese bedrijven een kwestie van overleven”, zegt topman van PriceRunner Mikael Lindahl in een toelichting. Het bedrijf verwacht dat het uiteindelijke schadebedrag veel hoger dan uitvallen dan 2,1 miljard euro omdat de overtredingen nog steeds doorgaan.

Google hield tot nu toe steeds vol dat de zoekresultaten voor online winkelen alleen maar werden aangepast om gebruikers beter van dienst te zijn. Het Gerecht van de Europese Unie verwierp dat argument. Ook als een ander relevanter was dan Google Shopping, kreeg die laatste toch voorrang.