Beurzen in het rood door zorgen over hogere rente in VS

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front omlaag vanwege zorgen bij beleggers over nog snellere renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve tegen de sterk stijgende inflatie. In de Amsterdamse AEX-index stonden de meeste aandelen in de min.

De hoofdindex op het Damrak noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 0,8 procent op 756,73 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 1051,56 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 1 procent omlaag. Londen leverde 0,7 procent in. De Britse economie is vorig jaar met 7,5 procent gegroeid, na de krimp van 9,4 procent in 2020. Dat is de sterkste groei sinds de Tweede Wereldoorlog.

De inflatie in de Verenigde Staten is in januari gestegen naar 7,5 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in veertig jaar. Daardoor wordt de kans groter dat de Fed de rente nog agressiever gaat verhogen dan eerder gedacht. Fed-bestuurder James Bullard zei dat de rente in de eerste jaarhelft met 1 procentpunt verhoogd zou moeten worden. Zakenbank Goldman Sachs voorziet voor dit jaar nu zeven renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank.

Levensmiddelenconcern Unilever was de sterkste stijger in de hoofdindex op Beursplein 5 met een plus van 2 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler met een min van 4,5 procent, gevolgd door techinvesteerder Prosus die 3,5 procent inleverde. De chipfondsen ASMI, Besi en ASML werden tot 2,7 procent lager gezet.

In de MidKap was apothekersbedrijf Fagron koploper met een plus van 1,2 procent. De Poolse aanbieder van postkluisjes InPost sloot de rij met een daling van 3,2 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam kwam met cijfers en ging 1,8 procent omlaag.

Bij de kleinere bedrijven op het Damrak gaf de maker van waterzuiveringstechnologie NX Filtration een eerdere winst prijs en dook 1,2 procent in het rood. Het bedrijf zag de omzet vorig jaar zeer sterk stijgen en rekent op verdere groei dit jaar. NX Filtration ging vorig jaar naar Beursplein 5.

In Frankfurt was autoconcern Mercedes-Benz een winnaar met een koerswinst van bijna 4 procent, dankzij sterke resultaten. Volkswagen meldde zwakkere verkopen in januari dan een jaar eerder, maar won desondanks 0,2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 90,34 dollar en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 91,76 dollar per vat. De euro was 1,1396 dollar waard, tegen 1,1487 dollar een dag eerder.