Bierverkoop Britse pubs nog niet op niveau van voor de crisis

Foto: ANP

Ondanks verregaande versoepelingen van de coronaregels hebben Britse pubs ook vorig jaar beduidend minder bier verkocht in vergelijking met de periode voor de pandemie. In 2021 zijn er bijna 1,5 miljard pints minder getapt vergeleken met 2019, aldus de brancheorganisatie British Beer and Pub Association (BBPA). Dit komt overeen met een daling van 38 procent. Vorig jaar lag de verkoop nog 55 procent onder het niveau van voor de pandemie.

Volgens BBPA-voorzitter Emma McClarkin is elke onverkochte pint een nare herinnering aan hoe de coronabeperkingen de sector hebben geraakt. Vooral in de eerste helft van het jaar golden nog verschillende beperkingen. Gedurende het jaar werden de maatregelen wel versoepeld.

De vereniging constateerde verder veranderingen in de consumptiepatronen tijdens de pandemie. Tussen maart 2020 en oktober 2021 is de aankoop van wijn en gedistilleerde dranken aanzienlijk gestegen, terwijl de vraag naar bier duidelijk is gedaald. Volgens de vereniging komt dit ook door de maandenlange sluiting van pubs. Bier wordt in het Verenigd Koninkrijk als een echte kroegdrank beschouwd, terwijl wijn en sterkere dranken vaker in de privésfeer worden gedronken.