Horeca wil snel terug naar oude normaal

Foto: ANP

De beoogde versoepelingen van het kabinet gaan wat de horeca betreft niet ver genoeg. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zouden de coronamaatregelen volledig moeten worden losgelaten. Ook het coronatoegangsbewijs (CTB) moet wat de horeca betreft van tafel. “Leren leven met het virus betekent ook disproportionele maatregelen durven loslaten”, aldus de organisatie.

De sector is blij met de aanstaande versoepelingen, maar snapt niet waarom nog “krampachtig” vastgehouden wordt aan het CTB. Ook laten de cijfers volgens KHN zien dat verder versoepelen mogelijk is.

Vanaf volgende week wordt de sluitingstijd waarschijnlijk verruimd naar 01.00 uur. En vanaf 25 februari wil het kabinet naar verluidt het overgrote deel van de maatregelen loslaten. Wat voorlopig blijft, zijn plannen voor het CTB. Ook plannen om het nachtleven en andere evenementen met grote groepen weer toe te staan met gebruik van het zogeheten 1G-toegangsbewijs, zouden nog in de koker zitten.

KHN benadrukt dat met het vasthouden aan bepaalde regels het voor veel nachthoreca nog altijd niet rendabel is om open te gaan. Het zou beter zijn de sector volledig te openen, ook om illegale feesten tegen te gaan, zo klinkt het. Het instellen van 1G gaat volgens KHN ook niet werken.

De actie van nachtclubs dit weekend kan op begrip rekenen van de organisatie. KHN-voorzitter Robèr Willemsen begrijpt niet dat er zoveel weerstand is. “Zeker gezien de ontwikkelingen van de afgelopen weken en het feit dat perspectief voor clubs nog steeds uitblijft.”