Inflatiezorgen en rentevrees houden Wall Street in greep

Foto: ANP

De beurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien na de flinke verliesbeurt een dag eerder. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar flink zal gaan verhogen om de hard oplopende inflatie af te remmen, hield de markten in de greep. Hogere rentes zijn doorgaans slecht nieuws voor meer risicovolle beleggingen zoals aandelen.

Donderdag bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten in januari is gestegen naar 7,5 procent. Dat is het hoogste niveau in veertig jaar. De kans dat de Federal Reserve de rente nog sneller en met grotere stappen gaat verhogen neemt daardoor toe. Fed-bestuurder James Bullard liet al weten dat de rente in de eerste jaarhelft met 1 procentpunt opgeschroefd zou moeten worden om de sterk gestegen consumentenprijzen te beteugelen. Zakenbank Goldman Sachs rekent voor dit jaar op zeven renteverhogingen door de Fed.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een fractie hoger op 35.246 punten. De brede S&P 500 zakte licht tot 4503 punten en techgraadmeter Nasdaq kreeg er 0,1 procent bij op 14.200 punten.

Na de cijferstroom in de afgelopen dagen kwamen er vrijdag relatief weinig bedrijven met resultaten. Sportmerk Under Armour zakte bijna 7 procent. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst en omzet dan verwacht, mede dankzij prijsverhogingen. De onderneming waarschuwde echter voor aanhoudende problemen in de toeleveringsketen in het huidige kwartaal, die de marges onder druk zetten.

Zillow Group maakte een koerssprong van bijna 16 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de vastgoedwebsite. Expedia Group steeg ruim 1 procent. Volgens het bedrijf achter reiswebsites als Expedia.com, HomeAway en Trivago was de impact van de omikronvariant significant, maar korter en minder heftig dan bij eerdere golven van het coronavirus. Het bedrijf boekte dan ook meer winst in het afgelopen kwartaal dan analisten hadden verwacht.

Verder werd restaurantbeoordelingswebsite Yelp bijna 7 procent hoger gezet dankzij beter dan verwachte resultaten. Ook de kwartaalcijfers van GoDaddy (plus 10,6 procent) vielen in de smaak bij beleggers. De beheerder en verkoper van domeinnamen op internet kondigde tevens aan voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen.

De euro was 1,1389 dollar waard, tegen 1,1487 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 90,98 dollar en Brentolie werd 1 procent duurder op 92,37 dollar per vat.