ING: versoepelingen coronabeleid te merken in pinomzetten

Foto: ANP

De pinomzetten zijn sinds eind januari op veel plekken opgeveerd. Volgens ING geldt dat bijvoorbeeld voor restaurants, pretparken en sportclubs. In de eerste week na de versoepelingen die sinds 26 januari gelden, lagen de pinomzetten zo’n 6 procent onder de normale niveaus. Dat was medio januari nog min 30 procent.

Bij pretparken was de stijging met 90 procentpunt het hoogst. Bij restaurants ging het om een plus van 50 procentpunt. De pinomzetten liggen daar nu een tiende onder het normale niveau, aldus ING. Bij sportlocaties gingen de pinomzetten van min 75 procent naar min 20 procent, afgezet tegen normaal.

Culturele instellingen zien de pinomzetten nog het meeste achterblijven. Dan gaat het onder andere om musea en bioscopen. Daar is het pinniveau op 50 procent van wat normaal is. Dat komt vooral door de capaciteitsbeperkingen en het gegeven dat veel avondprogramma’s nog niet door kunnen gaan.

Verder merkt ING dat de horecaopening effect heeft op de pinomzetten van de supermarkten. Evengoed presteren die nog altijd iets beter dan normaal. De opening van de niet-essentiƫle winkels was al sinds half januari een feit. Hier liggen de pinomzetten volgens ING op de gebruikelijke niveaus.