Nieuwe knelpunten op elektriciteitsnet in Friesland en Gelderland

Foto: ANP

Op het elektriciteitsnet in Friesland en Gelderland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit is daar bereikt, meldt netbeheerder Liander. Dat geldt alleen voor klanten met een aansluiting voor grootverbruik, zoals bedrijven.

In Gelderland zijn in Barneveld en Buurmalsen nieuwe knelpunten ontstaan en in Friesland in Gorredijk. In Buurmalsen is het momenteel voor bedrijven ook niet mogelijk om een nieuwe aansluiting te krijgen voor het terugleveren van stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen of een windmolen.

Netbeheerders geven al maanden aan dat het netwerk op steeds meer plaatsen volloopt. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Er zijn plannen om de capaciteit uit te breiden, maar daar is veel geld voor nodig en de uitvoering kost bovendien veel tijd, onder meer door de lange trajecten voor vergunningen. Ook hebben de netbeheerders al langer moeite om technisch personeel te vinden om de werkzaamheden uit te voeren.