Bankgouverneur België: energiecrisis kost eurozone 300 miljard

Foto: ANP

De forse stijging van de energieprijzen kost de economie van de eurozone zo’n 300 miljard euro. Dat komt neer op 2,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat zei Pierre Wunsch, gouverneur van de Belgische centrale bank in de Belgische krant De Tijd. Wunsch wees daarbij op een niet-gepubliceerde studie van de Europese Centrale Bank (ECB), waarvan hij ook bestuurder is.

De energiecrisis kost België volgens de bankbestuurder zo’n 10 miljard euro. Hij zegt zich daarbij schrap te zetten voor hevig schommelende energieprijzen en bijbehorende inflatie. Wunsch legt in het artikel de link met de transitie naar duurzame energie de komende decennia. “De energieschok van nu heeft evenveel impact als die van de energietransitie, met het verschil dat die laatste over 30 jaar wordt uitgespreid in plaats van over drie maanden’, aldus Wunsch.

De Russische inval in buurland Oekraïne joeg de gas- en olieprijzen donderdag de hoogte in. Op vrijdag was er wel sprake van een daling, maar de energieprijzen blijven op een hoog niveau.