Duitsland: ‘gerichte’ beperking betaalsysteem SWIFT voor Rusland

Foto: ANP

Duitsland is voorstander van “gerichte en functionele” beperkingen voor Russisch gebruik van het internationale betalingssysteem SWIFT. Daarmee moeten de juiste mensen getroffen worden en kan bijkomende schade worden voorkomen, zeiden de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken in een gezamenlijke verklaring.

Binnen de Europese Unie is er steeds meer steun voor het uitsluiten van Rusland. Onder andere Italië, dat eerder niet voor een SWIFT-ban van Rusland was, sprak zaterdag openlijk zijn steun uit voor een boycot als ook de rest van het landenblok ermee instemt.

Maar Duitsland had eerder bedenkingen over de maatregel. Door het land uit het samenwerkingsverband van banken te gooien zou het voor ‘gewone’ mensen een stuk moeilijker worden om geld over te maken naar familie in Rusland. Ook zou het Europees bedrijfsleven eronder lijden omdat betalingen van klanten of betalingen aan leveranciers dan ingewikkelder worden. Ook zouden leveringen van Russisch gas aan Europa in gevaar kunnen komen.

SWIFT, dat beveiligde berichten verstuurt tussen meer dan 11.000 financiële instellingen en bedrijven, is van cruciaal belang voor het mondiale financiële systeem. Wanneer het systeem niet toegankelijk is, kan dat aanzienlijke economische schade aanrichten.