Japan sluit zich aan bij weren Russische banken uit SWIFT

Foto: ANP

Japan sluit zich aan bij het weren van bepaalde Russische banken uit het internationale communicatiesysteem voor banken SWIFT. Premier Fumio Kishida kondigde ook sancties aan die direct tegen de Russische president Vladimir Poetin zijn gericht.

Eerder kondigden de Europese Unie en de Verenigde Staten al soortgelijke stappen aan. De EU zal volgens buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell de verhevigde sancties tegen Rusland, waaronder de uitsluiting van enkele banken van SWIFT, zondag aannemen.

SWIFT, voluit Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, verzorgt de beveiligde uitwisseling van berichten voor betaalopdrachten en andere soorten transacties tussen meer dan 11.000 financiële instellingen wereldwijd. Dit maakt snel internationaal financieel verkeer mogelijk, met dagelijks miljoenen berichten tussen banken.

Door bepaalde Russische banken uit te sluiten, verliezen die volgens de EU de toegang tot het mondiale financiële systeem. Het doel is om ze zodanig af te knijpen dat de oorlogskas van Poetin wordt geblokkeerd. Eerder klonk de roep om alle Russische banken uit te sluiten. Maar dat brengt ook grotere schade voor de Europese economie met zich mee, al is het maar doordat exporteurs aan Rusland betalingen mislopen en het moeilijker wordt voor gas te betalen.

Rusland werkt al enige tijd aan een alternatief voor SWIFT. Dit zou door een uitsluiting aan belang kunnen winnen.