Verrassingsinspecties sloopautobedrijven om kartelvorming

Foto: ANP

De Europese Commissie speurt naar kartelvorming in de sloopautosector. Bedrijven en brancheverenigingen in meerdere EU-landen zijn dinsdag onaangekondigd bezocht door inspecteurs. Andere bedrijven is gevraagd om informatie.

De commissie laat in het midden om welke bedrijven of welke landen het gaat. Haar inspecteurs gingen samen op pad met collega’s van de nationale toezichthouders. De actie is ook met de Britten afgestemd.

Het vooronderzoek richt zich op “mogelijke samenzwering met betrekking tot het verzamelen, behandelen en repareren van sloopauto’s en -busjes die als afval worden beschouwd”, laat de commissie weten. De operatie betekent niet dat de bedrijven schuldig zijn, verduidelijkt het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Dat moet nader onderzoek uitwijzen. De commissie kan nog niet zeggen wanneer dat wordt voltooid.

Als de bedrijven de vrije concurrentie inderdaad met bijvoorbeeld prijsafspraken hebben verstoord, moeten ze vrezen voor hoge boetes. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.