Beurs in Hongkong schiet omhoog na verkoopgolf in techsector

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Hongkong schoot woensdag omhoog na de zware verliesbeurten in de afgelopen dagen. Vooral de Chinese technologiebedrijven lieten forse koerssprongen zien na de recente verkoopgolf in de techsector. Ook elders in de Aziatische regio gingen de beurzen vooruit. De stemming werd daarbij gesteund door opmerkingen van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die verklaarde dat zijn land moet erkennen dat een lidmaatschap van het militaire bondgenootschap NAVO niet haalbaar is.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds ruim 8 procent in de plus. De graadmeter kelderde dinsdag nog bijna 6 procent tot het laagste niveau sinds februari 2016. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua verklaarde de Chinese vicepremier Liu He na een bijeenkomst met financiële toplieden, dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten stabiel te houden en steun zullen blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven.

De techbedrijven gingen de afgelopen dagen juist in de uitverkoop door de zorgen over de strengere aanpak van de sector door Beijing en de vrees dat een aantal grote Chinese techbedrijven hun beursnoteringen op Wall Street zullen verliezen. Webwinkelconcern Alibaba werd 20 procent meer waard en concurrent JD.com won bijna 30 procent. Internet- en gamesconcern Tencent dikte 22 procent aan.

De Chinese maker van elektrische auto’s BYD klom 6,6 procent na een verdere verhoging van de prijzen van zijn voertuigen. Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat het bedrijf zijn prijzen heeft verhoogd vanwege stijgende kosten van materialen en grondstoffen. Ook concurrent Tesla heeft zijn prijzen in China en de Verenigde Staten verhoogd vanwege de sterk gestegen kosten van onderdelen en transport.

De hoofdindex in Shanghai (plus 3,1 procent) veerde op ondanks de aanhoudende zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in het land en de lockdowns in grote Chinese steden als Shenzhen. De Nikkei in Tokio eindigde 1,6 procent in de plus op 25.762,01 punten in navolging van de sterke koerswinsten op Wall Street. Beleggers keken vooral uit naar de Federal Reserve, die naar verwachting later op de dag de Amerikaanse rente zal gaan verhogen. Het zou de eerste renteverhoging zijn in de VS sinds 2018.