Rusland denkt aan ‘parallelle import’ na vertrek bedrijven

Foto: ANP

Rusland kijkt naar zogeheten parallelle import om aan goederen van westerse bedrijven te komen. Dat houdt in dat die goederen niet met toestemming van westerse bedrijven worden ingevoerd, maar van andere bedrijven worden gekocht, die ze op hun beurt wel met die toestemming hebben gekocht. Normaal gesproken is deze vorm van import, die ook wel grijze import wordt genoemd, niet toegestaan.

De Russische mededingingsautoriteit zegt een gesprek te hebben gehad met de directeur van Ruslands belangrijkste webwinkel Wildberries, waar het legaliseren van parallelle import werd besproken. Beide partijen waren het erover eens dat zowel Russische consumenten als bedrijven daar baat bij zouden hebben.

Door de sancties en het anti-Russische sentiment leveren veel westerse bedrijven hun producten niet meer aan Rusland. Daardoor hebben Russische winkeliers steeds minder goederen om te verkopen. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zouden geholpen kunnen worden als zij partijen goederen kunnen kopen in landen die wel handel met Rusland willen drijven.

Volgens Wildberries-topvrouw Tatjana Bakaltsjoek is de grijze import “vooral belangrijk voor goederen als medicijnen, voedingsmiddelen en spullen voor kinderen”. Hoewel die goederen wel gewoon met Rusland mogen worden verhandeld, kiezen sommige westerse bedrijven ervoor om geen zaken meer te doen met het land na de inval in Oekra├»ne. De meeste farmaceutische bedrijven hebben evenwel aangegeven gewoon medicijnen te blijven leveren.