Thuiswerken leidt tot verborgen leegstand kantoren

Foto:

Inmiddels zijn we langzaam uit de pandemie aan het komen, maar toch heeft corona blijvende gevolgen. Zo zijn kantoormedewerkers gewend geraakt aan thuiswerken en lijkt die trend zich voort te blijven zetten. Een kwart van de Nederlanders zou zelfs een andere baan zoeken wanneer ze fulltime naar kantoor zouden moeten gaan. Het gevolg?

Veel kantoren komen leeg te staan. De kantoorruimte wordt dus wel verhuurd, maar niet gebruikt. In Nederland gaat dat volgens vastgoedadviseur Colliers om zo’n 3,3 miljoen vierkante meter, bijna 6 procent van al het kantooroppervlak.

Minder ruimte nodig?

Dat percentage komt boven op de officiële leegstand van kantoorruimte van ruim 7 procent. Een hybride werkweek van drie dagen kantoor en twee dagen thuis wordt volgens Colliers zo’n beetje de standaard. Als dat echt het geval is, hoe reageren bedrijven dan? Gaan ze massaal minder grote ruimtes huren? Onderzoeker bij Colliers Madeline Buijs vertelt aan NOS dat dat afhankelijk is van de piekbezetting. “We zien nu dat dinsdag en donderdag de piekdagen zijn, waarop de meeste medewerkers naar kantoor gaan. Maar als je dat in stand laat, kan je niet echt efficiënter met je ruimte omgaan.”

Bedrijven kijken nu naar hoe je kantoorbezoek over de hele week kunt uitsmeren, zodat ze minder ruimte nodig hebben.’’ Toch blijft een kantoor ook het gezicht van het bedrijf. Net zoals visitekaartjes drukken of posters drukken belangrijk blijft voor een bedrijf om zich te representeren en te promoten.

Personeel spreiden

De vastgoedadviseur sprak met vijftig organisaties over de inzichtelijkheid van het thuiswerken. Ze proberen met bijvoorbeeld een reserveringsapp of een teamrooster personeel over de week te verspreiden. Colliers denkt dat door een meer gelijkmatige bezetting de ruimte per medewerker van gemiddeld negentien naar zestien daalt.

De kantoorleegstand kan dus gaan oplopen wanneer bedrijven minder vierkante meters gaan huren. Buijs denkt echter dat het niet zo snel zal lopen.  “Bedrijven hebben vaak langlopende huurcontracten, dus ze kunnen ook niet zo snel van die meters af. Maar we verwachten dat ze uiteindelijk wel kritisch zullen kijken naar hoeveel ze huren en wat ze echt nodig hebben. En dan kan het ook tot echte leegstand leiden.”

Economische groei

Een andere factor die meespeelt is de ontwikkeling van de economie. Nu zijn er meer dan 100.000 vacatures voor kantoorbanen. Wanneer bedrijven dus blijven groeien en meer werknemers aannemen, dan zullen ze ook voldoende ruimte moeten hebben voor nieuwe werknemers.

Op populaire plekken in de stad zullen kantoren niet zo snel leeglopen, maar naar het ouderwetse bedrijventerrein langs de snelweg zal volgens Colliers weinig vraag meer zijn. De oplopende leegstand van kantoren biedt ook kansen voor ombouw naar woningen. Hoewel in 2021 minder kantoren werden omgebouwd dan in 2020, zijn er voor investeerders wel mogelijkheden om post-corona bezig te zijn met woningprojecten.