TotalEnergies stopt ‘zo snel mogelijk’ inkoop Russische olie

Foto: ANP

Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies stopt zo snel mogelijk met het aankopen van olie en olieproducten uit Rusland. Het bedrijf kreeg de afgelopen weken veel kritiek omdat het zakelijke banden bleef onderhouden met het land dat eind februari Oekraïne binnenviel. De verslechterende situatie in het Oost-Europese land geeft volgens TotalEnergies aanleiding om geen nieuwe contracten meer af te sluiten voor de inkoop van Russische olie.

TotalEnergies verwacht zeker voor het einde van dit jaar van alle contracten voor Russische olie af te zijn. Het concern blijft nog wel gas kopen uit Rusland, dat voor Europa de belangrijkste leverancier is van aardgas.

Het bedrijf heeft ook minderheidsbelangen in enkele Russische bedrijven. Die willen de Fransen niet zomaar verkopen, omdat dit Russische investeerders zou bevoordelen. Het is door westerse sancties en Russische wetgeving lastig die aandelen aan partijen buiten Rusland te verkopen, licht het bedrijf toe op zijn website. Russische kopers kunnen juist profiteren doordat ze de belangen voor bodemprijzen in handen krijgen.

TotalEnergies is voor ongeveer 20 procent eigenaar van het lng-project Yamal LNG en aardgasproducent Novatek. Met dat laatste bedrijf werkt het Franse concern bovendien samen binnen TernefteGaz, een project voor de winning van aardgascondensaat. Ook heeft het bedrijf een belang 10 procent in een lng-project in het uiterste noorden van Rusland. TotalEnergies heeft besloten geen nieuw kapitaal meer te steken in projecten in Rusland en zijn laatste drie werknemers die nog in het land waren terug te halen.

Maandag besmeurden activisten het hoofdkantoor van TotalEnergies in Parijs omdat het bedrijf nog niet volledig uit Rusland was vertrokken. Branchegenoten als Shell, BP en ExxonMobil hadden zo’n vertrek al wel aangekondigd.