Tesla-topman Musk denkt aan opzetten eigen socialemediaplatform

Foto: ANP

Topman Elon Musk van de elektrische autobouwer Tesla denkt er “serieus” over om een eigen socialemediaplatform op te zetten, want Twitter houdt zich volgens hem niet aan “de principes van vrijheid van meningsuiting”. Dat schreef Musk dit weekend op Twitter.

Musk zegt dat Twitter kan worden gezien als een soort dorpsplein. Door zich niet aan de principes van vrijheid van meningsuiting te houden ondermijnt Twitter volgens hem de democratie. Hij stelt dat vrijheid van meningsuiting juist essentieel is voor een goed functionerende democratie.

De Tesla-topman had een peiling op Twitter gezet, waarbij zijn volgers konden stemmen over de vraag of Twitter zich houdt aan de principes van vrije meningsuiting. Daarop werden 2 miljoen stemmen uitgebracht en gaf ruim 70 procent het antwoord ‘nee’.

Musk ligt ook in de clinch met de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC heeft bevolen dat alle tweets die Musk over Tesla verstuurd vooraf door juristen gecontroleerd worden. De topman heeft in het verleden namelijk met tweets over Tesla gezorgd voor grote schommelingen van de beurskoers van het bedrijf. Musk vindt dat de SEC zijn vrijheid van meningsuiting beperkt.